Trump wil ons beschermen tegen asteroïde


asteroide

De Amerikaanse overheid wil onze planeet beter beschermen tegen een inkomende asteroïde die hele regio’s of zelfs continenten kan vernietigen. De National Science and Technology Council heeft een rapport uitgebracht waarin wordt aangedrongen op verbeterde asteroïde detectie, tracking en afbuiging. NASA neemt deel, samen met de federale noodhulpdienst, het leger, het Witte Huis en andere functionarissen.

Voorlopig zijn er geen asteroïden of kometen die op ramkoers liggen met aarde. Maar een stuk ruimtepuin zou ons onverwacht kunnen raken en daarom wil de regering van president Trump een beter plan. In totaal heeft de NASA 18.310 objecten van alle groottes gecatalogiseerd. Iets meer dan 800 zijn 140 meter of groter. Dat zijn de afmetingen die desastreus voor de aarde zouden kunnen zijn. Wetenschappers denken 95 procent van deze grote brokken steen te kennen.

Dat levert genoeg onbekende grote asteroïden op om je zorgen te maken.

Er is geen snelle oplossing als een astroïde plotseling opduikt bij de aarde. Bij voldoende tijd is het nu alleen mogelijk om grote gebieden te evacueren. Daarom wil de regering Trump gaan studeren op andere technieken om deze grote brokken steen en ijs te vernietigen of af te buigen. Dat is opmerkelijk omdat eerdere programma’s om asteroïdes te laseren, nuken en af te buigen zijn stopgezet. De vraag is ook of de internationale gemeenschap bij een dergelijk project niet moet samenwerken.

Een eerder waarschuwingssysteem is tijdens onenigheid over de Amerikaanse begroting zelfs uitgezet. De vraag is of de huidige plannen dan ook wel doorgang vinden.