Trump stemmers zeer ongeïnformeerd

Ook over zaken van leven en dood


trump oranje

Het is een van de grote raadsels van de afgelopen Amerikaanse verkiezingen. Veel mensen die op de Republikein hebben gestemd, zullen lijden onder het beleid dat hij heeft aangekondigd. Vooral het afschaffen van de Affordable Care Act (ACA), ook wel Obamacare genoemd naar de president die het invoerde, zal voor veel Trump-stemmers zelfs het verschil tussen leven en dood betekenen.

De Kaiser Family Foundation, een onderzoeksbureau van een verzekeringsbedrijf, heeft onderzoek gedaan naar waarom mensen toch op Trump stemden, ondanks het feit dat hij dit Amerikaanse ziekenfonds gaat afschaffen. Hun conclusie: veel kiezers wisten niet dat ze profiteerden van de ACA. Anderen gaven de wet juist de schuld van het feit dat ze voor sommige zaken niet verzekerd waren. Ook was een veelgehoorde kritiek dat de ACA te duur was en te ingewikkeld.

Kaiser ontdekte nogal wat schrijnende gevallen. Zoals de familie waar twee mensen kanker hebben. Dankzij de ACA konden ze voor hoge bedragen chemokuren ondergaan en medicijnen krijgen. Toch stemden ze Trump, die een eind wil maken aan de verzekering voor al deze levensreddende behandelingen. Anderen waren verward door verschillende namen voor hetzelfde fenomeen, ze hadden niet door dat Obamacare, Medicaid en de ACA grotendeels hetzelfde waren. Ook dachten ze dat Trump ‘met een beter plan zou komen’ dan Obamacare. Dat zei hij immers op verkiezingsbijeenkomsten.

Wat heeft bijgedragen aan de verwarring is dat ACA te ingewikkeld was. Er was een basisverzekering die voor veel mensen te duur was. Die kon je goedkoper maken door een hoger eigen risico te kiezen of andere beperkingen in te bouwen. Die beperkingen zorgden dat bepaalde behandelingen niet verzekerd waren. Daarvan gaven mensen dan Obama weer de schuld, hoewel ze daarvoor totaal onverzekerd waren en zich helemaal geen behandelingen konden veroorloven.

Bijkomend probleem, ook voor de regering Trump, is dat veel ondervraagde personen ook aangaven een verzekering tegen ziektekosten ‘onamerikaans’ te vinden. Bovendien snappen mensen het systeem van eigen risico niet, bleek bij een eenvoudige test.