Trump gooit klimaatgegevens weg


site klimaatverandering

Hij zei het al tijdens zijn campagne en nu houdt hij woord. Donald Trump is begonnen met het terugtrekken van de Verenigde Staten uit meerdere klimaatakkoorden. Een van zijn woordvoerders heeft aangekondigd dat ieder moment het nieuws kan komen dat de VS niet meer meedoet met het akkoord van Parijs, waaronder Barack Obama zijn handtekening zette.

Trump, die ooit een tweet de wereld in stuurde waarin hij klimaatverandering een ‘verzinsel van de Chinezen’ noemde, heeft zijn staf bovendien opdracht gegeven om alle verwijzingen naar de opwarming van de aarde van de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken te halen. Dat ministerie coördineerde de Amerikaanse medewerking aan het akkoord van Parijs.

Daarmee zijn ook de eerste gegevens over aardopwarming daadwerkelijk van de sites van de overheid verdwenen. Wetenschappers waren daar de afgelopen weken al bang voor en zijn als een bezetene bezig geweest om hele databases te kopiëren. Ook de Internet Archive, een non-profit organisatie uit Californië, heeft de afgelopen tijd meer dan normaal kopieën gemaakt van sites. Daardoor kan de informatie met één druk op de knop na het presidentschap van Trump terugkeren.

Een andere groep, de Environmental Data and Governance Initiative (EDGI) houdt heel nauwkeurig bij wat er precies gebeurt met de sites van de overheid. Verdwijnt er alleen informatie, of komt er ook nieuwe informatie bij? En zo ja, klopt deze informatie? Een beschuldigende vinger richting de Chinezen heeft de EDGI in ieder geval nog niet kunnen waarnemen.