Trump gaat winnen, zegt computer


trump-cap

Op 9 november worden we wakker met Donald Trump als volgende president van de Verenigde Staten. Althans, dat zegt MoglA, een kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door het Indiase bedrijf Genic.ai. Nu zou dat niet zo’n bijzondere voorspelling zijn, ware het niet dat MoglA de afgelopen drie Amerikaanse verkiezingen lang van tevoren correct heeft voorspeld. Ook wist het eerder dan de Republikeinse partij dat Trump hun kandidaat zou worden. Hetzelfde geldt voor de Democraten en Clinton.

MoglA is een machine die complexe datatrends analyseert. De software kijkt vooral naar ‘engagement’, in hoeverre zijn mensen op internet bezig met een kandidaat. Daartoe graast de Indiase computer Google, Facebook, Twitter en YouTube af, op zoek naar enorme hoeveelheden data. Trump laat daarbij veel meer activiteit zien dan Clinton en zelfs 25 procent meer dan Obama bij de laatste verkiezing.

Toch geven de uitvinders aan dat zij dit keer twijfelen aan de uitkomst van hun machine. MoglA kan namelijk maar moeilijk onderscheid maken tussen positief en negatief engagement. Mensen die op internet Trump de huid vol schelden tellen mee als supporters voor de omstreden kandidaat. Hetzelfde geldt echter voor Clinton, die uitgesproken tegenstanders heeft, zodat deze ruis zichzelf kan opheffen.

Het voorspellen van verkiezingen is voor de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie de heilige graal. Machines kunnen pas echt slim zijn, als ze grillig menselijk gedrag goed kunnen doorzien. Verkiezingen zijn daarvoor een ideaal testgebied. Veel voorspellers gebruiken daarvoor een variant op Bayesiaanse kansrekening. Daarbij geldt waarschijnlijkheid niet als een vaststaand gegeven. Kansen worden voortdurend herzien op basis van nieuwe informatie.

Andere voorspellers gebruiken een model waarbij bijvoorbeeld een typische Trump stemmer wordt vastgesteld, een witte, ongeschoolde man van boven de veertig. Vervolgens wordt per staat gekeken hoeveel van dat soort personen aanwezig zijn. Het voordeel van dit systeem is dat je niet afhankelijk bent van zaken als internetgebruik. Want misschien zitten veel Trump-stemmers helemaal niet op Facebook.

Hoe dan ook, de nabije toekomst zal leren hoe ver de ontwikkelaars van MoglA zijn.