Trump, de antiwetenschapper


trump-vaccinatie

Met Donald J. Trump krijgt de VS de eerste president die zich zeer sceptisch heeft betoond tegenover de wetenschap. Diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen in het land hebben hun grote zorgen al uitgesproken over het beleid dat hij vanaf volgend jaar voorstaat. In zijn campagnes heeft Trump aangekondigd enkele belangrijke ontwikkelingen terug te willen draaien.

Zo gelooft Trump niet in de opwarming van de aarde. Klimaatverandering zou een fabel zijn die door de Chinezen is uitgevonden om Amerikaanse banen te vernietigen, schreef hij in een tweet uit 2012. Ook heeft hij bij het bezoek aan mijnbouwgebieden in de VS aangegeven dat kolen een veel grotere rol gaan spelen bij de opwekking van energie. Kolen vervuilen veel meer dan gas en worden wereldwijd uitgefaseerd.

Ook de gezondheidszorg vreest voor de botte bijl van de vastgoedmagnaat. In 2014 stuurde hij een tweet de wereld in waarin hij vaccinaties tegen kinderziektes de schuld geeft van autisme, een bakerpraatje dat door studie na studie is afgeserveerd. De American Society for Cell Biology heeft al de vrees uitgesproken dat getalenteerde wetenschappers in de toekomst eerder voor een toekomst in een ander land zullen kiezen.

Alleen Nasa mag hopen op meer waardering van deze president. Nog geen drie weken geleden zei Trump tijdens een speech dat hij ‘enorme investeringen’ wil doen in het ruimtevaartprogramma, om Nasa ’te bevrijden’ van haar rol als ‘logistieke organisatie’ die slechts missies uitvoert ‘vlakbij aarde’. Maar die speech werd gegeven in Florida, waar Nasa een grote basis heeft en was wellicht bedoeld om daar stemmen te winnen.

De Verenigde Staten zijn altijd een magneet geweest voor buitenlandse wetenschappers. De grote, goed gefinancierde universiteiten bieden kansen die in andere landen niet voorhanden zijn. Zullen wetenschappers onder Trump naar de VS blijven gaan? De bekende Spaanse chemica Maria E. Escribano, werkzaam in Stanford, heeft direct na de uitslag al aangekondigd dat het tijd was ‘naar Europa terug te gaan’.