Trump benoemt groot-wild jagers in adviesraad over groot wild


jagers op groot wild

Trump, de president die zorgde dat olifanten slagtanden weer in de VS mogen worden geïmporteerd, doet opnieuw een concessie aan jagers op groot wild. De White House wildlife advisory board is ingesteld door de president om hem te adviseren over jagen, vooral als het gaat om groot wild, als olifanten en leeuwen. Maar de samenstelling van die raad doet de wenkbrauwen fronzen.

De leden zijn namelijk zelf jagers op groot wild, organisatoren van jachtpartijen en makers van jachtwapens. Het gaat bijvoorbeeld over Paul Babaz, directeur jacht van de National Rifle Association en Peter Horn, bestuurslid van wapenfabrikant Beretta. Maar het meest opmerkelijke lid is toch wel Chris Hudson, de zakenman die vorig jaar in het nieuws kwam toen hij voor 350.000 dollar een reis aanbood naar Namibië om op de zeer bedreigde zwarte neushoorn te jagen.

Ook de rest van de raad bestaat uit mensen die een kick krijgen van het afschieten van dieren. Er zit een prominente Republikein tussen die volgens zijn eigen opgave vijfhonderd dieren omlegde in Afrika, waaronder leeuwen, neushoorns en olifanten. Er zitten maar twee leden in die niet actief jagen, een dierentuindirecteur en een handelaar in exotische dieren.

Er is gelijk stevige kritiek gekomen op de nieuwe raad, vooral uit wetenschappelijke kring. Commerciële jacht draagt bij aan het uitsterven van diersoorten, zo betogen verschillende biologen. Als de president zich door specialisten laat adviseren, zouden die niet zelf aan jacht moeten doen. Juristen betogen bovendien dat de samenstelling de Amerikaanse wet overtreedt, die zegt dat adviescommissies een ‘gebalanceerde’ samenstelling moeten hebben.