Trotse persoon valt veel minder


trots

Iedere kerst kiest de redactie van het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal de meest opmerkelijke onderzoeken van het jaar. Dit jaar wint onder andere een studie van de University of Stirling (GB) naar de samenhang tussen vallen en trotse mensen.

Aanleiding voor de studie is het spreekwoord ‘hoogmoed komt voor de val’. Trotse mensen zouden volgens dit bekende zinnetje dus vaker op hun plaat moeten gaan dan bescheiden types en zij die zich het liefste wegcijferen. Maar het tegendeel blijkt waar. Na het doorpluizen van de medische en psychische gegevens van 6400 Britten kwamen de mensen uit Stirling tot de conclusie dat mensen die met rechte rug door het leven gaan, juist minder vaak op hun achterste vallen.

Het meest opmerkelijke medische onderzoek geeft ons inzicht in het grote lijden van mannen die de griep hebben. Het is een favoriet onderwerp voor vrouwen: de aanstelleritis waar kerels last van hebben zodra hun neus begint te lopen. Het zou typisch zijn voor de kleinzerigheid van mannen. Maar ook hier is onderzoek naar gedaan, door de universiteit van het Canadese Alberta. En dat toont duidelijk aan dat mannen het echt zwaarder hebben.

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen versterkt namelijk het immuunsysteem, terwijl het mannelijke hormoon testosteron het juist onderdrukt. Het gevolg is dat mannen zieker worden van een simpele griepbacterie en meer lijden. Ze zijn ook langer ziek en veel zieliger dan vrouwen. Grappen dienen in het vervolg achterwege te blijven.

In de categorie ‘dat wisten we al maar goed dat het is uitgezocht’: een onderzoek naar volle maan en ongelukken met motoren. Als onze satelliet als een Goudse kaas aan de hemel staat, is het aantal motorrijders dat zich vergaloppeert duidelijk hoger dan wanneer er slechts een sikkeltje te zien is. Waarom dat zo is, daarop geeft de studie dan weer geen antwoord. Een makke van wel meer observerende onderzoeken: net als het spannend wordt, houden ze op.