Tropisch hardhout op de BBQ


houtskool

Avond aan avond dampen de barbecues in de Nederlandse achtertuinen. Maar welk hout zorgt voor al die rookontwikkeling? Wetenschappers van het Thünen-Kompetenzzentrum Holzherkünfte in Hamburg (Duitsland) hebben in Oostenrijk houtskool gekocht in de supermarkt, bouwmarkt en bij de discounter en hebben met tests de herkomst daarvan uitgezocht.

Met een nieuw type microscoop en beeldanalyse werden de kooltjes vergeleken met de 50.000 stukken voorbeeldhout die in het centrum aanwezig zijn. Daaruit bleek dat nogal wat houtskool afkomstig is uit Afrika en Zuidoost Azië. Een zak houtskool gekocht bij een bouwmarkt kwam zelfs in zijn geheel uit de tropen. Op het label stond als land van herkomst Frankrijk. Ook werden enkele zeldzame houtsoorten aangetroffen in de kolen.

Volgens de statistieken is Polen de grootste leverancier van houtkool in Europa, gevolgd door Paraguay en Nigeria. Vooral in dat laatste land bestaat het grootste deel van de kap uit illegaal hout. En dat zijn cijfers van de Nigeriaanse regering zelf. Vermoedelijk komt via die route behoorlijk wat tropisch hardhout in Europa terecht.

Houtskool valt niet onder de strenge regels van het Europese houthandelsverdrag EUTR. Maar wel onder EU-regels waarin staat dat je niet mag liegen over de herkomst van een product. Zakken hout uit Afrika die als Frans worden verkocht, overtreden die regels. De Oostenrijkse consumentenbond, de opdrachtgever van dit onderzoek, kijkt of er stappen te ondernemen zijn tegen de foutieve labels.

Vermoedelijk geldt voor de in Nederland verkrijgbare zakken houtskool hetzelfde, maar alleen onderzoek kan dat bevestigen.