Handig: vibrerende handschoen


’t Lijkt een seksspeeltje maar het is een serieuze uitvinding: een vibrerende handschoen die je vingertoppen gevoeliger maakt.

Amerikaanse wetenschappers hebben een handschoen ontwikkeld die je vingers zowel gevoeliger als leniger maakt. De trillende handschoen is bedoeld voor situaties waarin je je vingers moet beschermen, maar ook moet kunnen gebruiken voor preciesiewerk. De uitvinders denken dat bijvoorbeeld astronauten en neuro-chirurgen er profijt van kunnen hebben.

Zenuwen in onze vingertoppen reageren op prikkels, maar pas als die prikkels een bepaald minimumniveau bereiken. Door de vibratie in de handschoen worden de prikkels versterkt, waardoor ze eerder door de zenuwen worden opgemerkt. De vingers van proefpersonen werden met de handschoenen 15 tot 20 procent gevoeliger. Ook werden ze beter in het met een pincet oppakken van kleine objecten, zonder daarbij veel kracht te zetten of de objecten te laten vallen.

Mensen zouden met de handschoenen aan ook makkelijker robots kunnen bedienen. De bewegingen van de handschoen zouden bijvoorbeeld draadloos kunnen worden overgebracht naar de ‘handen’ van de robot. Omdat de bediener zijn handen beter kan coƶrdineren, kan hij de robot ook precieser laten werken. De robothanden kunnen op hun beurt weer gegevens terugsturen over het object dat ze vasthebben, zoals de weerstand of het gewicht, waarop de bediener weer kan reageren.

De onderzoekers denken dat ze de handschoenen nog verder kunnen verbeteren, en de gevoeligheid vergroten. Ze zien talloze toepassingen, voor bijvoorbeeld straaljagerpiloten, soldaten, vissers en technici op een booreiland. Kinderen zouden de handschoen kunnen gebruiken bij het leren schrijven, omdat die het makkelijker maakt een pen vast te houden en netjes te werken.

En er is niet veel fantasie nodig om nog andere commerciĆ«le toepassingen te bedenken …

Bron: InnovationNewsDaily

Follow Faqtman on Twitter