Boeing maakte deze week bekend dat ze twee BBJ 787-9’s hebben verkocht. Dit zijn Boeing Business Jets, de privéjet-versie van het verkeersvliegtuig de Dreamliner. Onze Koning en ministers vliegen ook in een BBJ maar dan van de veel kleinere Boeing 737.
Een 787 is echt het neusje van de zalm, nog luxer en groter. Ook qua prijs: de twee vliegtuigen kosten 253 miljoen euro per stuk, tegenover 93 miljoen voor het regeringsvliegtuig. De nieuwe eigenaar, die onbekend wenst te blijven, verkeert in goed gezelschap: de sultan van Brunei heeft er ook eentje.
De 787 is een ‘wide body’ vliegtuig dus er is veel ruimte, maar liefst 257 vierkante meter. Denk aan een enorme lounge bank, een hemeldouche en een volledige slaapkamer voor 2 personen. Met een bereik van 18.000 km kun je non-stop naar elke stad in de wereld vliegen. Je kunt zelf de luchtvochtigheid aan boord regelen en er is veel minder geluid in de cabine dan bij een lijnvlucht.
Wie toch liever een kleiner privé-toestel wil hebben, maar niet wil beknibbelen op luxe kan bij Gulfstream terecht. Dit bedrijf introduceert zijn nieuwe paradepaardje, de G700, het grootste toestel in zijn klasse, met een lengte van 17,4 meter en een topsnelheid van 1050 kilometer per uur.
De trends bij zakenjets is ondanks de klimaatzorgen groter, luxer en duurder. De G700 kan maximaal 19 mensen vervoeren, over een afstand van bijna 14.000 kilometer. Als vliegend hotel kunnen tien personen comfortabel slapen in het toestel. Er is speciaal licht-systeem aan boord, dat zonsopgang en zonsondergang simuleert, om zo jetlag te verminderen. Op het prijskaartje van de G700 staat 68 miljoen euro. En dat is de ‘vanaf’-prijs, wie dure extra’s wil laten inbouwen moet nog dieper in de buidel tasten.
Qatar Executive, een onderdeel van Qatar Airways, heeft er meteen 10 besteld, terwijl het toestel nog moet vliegen. Gulfstream zal de eerste exemplaren leveren in 2022.