Traumatische seks werkt goed bij de wants


Dit wantsvrouwtje heeft een wond opgelopen tijdens de paring (rechtsbovenin de buik). De vleugels zijn overigens door de onderzoekers verwijderd.

Bij de piratenwants is seks voor het vrouwtje een flinke traumatische gebeurtenis. Heeft het mannetje haar te pakken, dan doorboort hij haar buikwand, waarna hij zijn sperma in de wond spuit. Het sperma vindt vervolgens zijn weg naar de eitjes voor bevruchting. Hoe pijnlijk ook voor het vrouwtje, deze zogenoemde traumatische inseminatie, werpt letterlijk haar vruchten af, zo blijkt uit onderzoek van de University of Leeds (GB) en de Umea University (Zweden).

In de studie werden maagdelijke wantsvrouwtjes en vrouwtjes die een of tot drie maal toe de traumatische vrijpartij hadden overleeft bij een nieuw mannetje gezet. Na paring keken de onderzoekers hoe het de dames verder verging. De vrouwtjes die het pijnlijke seksritueel vaker hadden ondergaan stierven weliswaar jong, maar legden eerder en vaker eieren dan de pas ontmaagde vrouwtjes.

Een precieze verklaring voor het fenomeen konden de onderzoekers niet geven. Het kan een verregaande manipulatie van het vrouwelijke gedrag door het mannetje zijn, of de compensatie van het vrouwtje om het er in haar resterende korte leventje nog maar het beste van te maken. Hoe dan ook, de traumatische inseminatie lijkt goed uit te pakken bij deze insecten. Alles voor de voortplanting zullen we maar zeggen…

Follow Faqtman on Twitter