Transistor van één atoom


De kleinste transistor die ooit is gebouwd – de kleinste transistor die ooit kan worden gebouwd – is gemaakt met behulp van een enkel fosforatoom door een internationaal team van onderzoekers van de Universiteit van New South Wales, Purdue University en de Universiteit van Melbourne.

Het één-atoom-apparaat wordt beschreven in een artikel in het huidige nummer van het tijdschrift Nature Nanotechnology.

Transistors werden een halve eeuw geleden uitgevonden. Deze halfgeleiders schakelen of versterken een elektronisch signaal en ze zijn aanwezig in vrijwel alle elektronica. Zeer krachtige geïntegreerde transistors kennen we ook wel als chips. Dankzij chips hebben we computers.

Het maken van steeds kleinere en steeds krachtigere transistors gaat heel geleidelijk, volgens een principe dat we de Wet van Moore noemen. Die wet zegt dat het aantal transistors dat past op een oppervlak iedere 24 maanden verdubbeld. Volgens de Wet van Moore zou een één-atoom transistor pas in 2020 mogelijk moeten zijn; we lopen dus 8 jaar voor.

Dankzij deze superkleine transistors is het mogelijk om zeer krachtige chips te ontwikkelen die een nieuwe generatie computers mogelijk maken. Deze kwantumcomputers zijn zo krachtig, dat ze in korte tijd belangrijke wetenschappelijke – en wellicht filosofische? – problemen kunnen oplossen waar gewone computers miljoenen jaren over zouden doen.

Follow Faqtman on Twitter