Transfertijd: welke spelers moeten clubs kopen?


voetbal stadion

Het is weer transfertijd. Spelers verwisselen voor soms enorme bedragen van club. Iedere nieuwe aankoop is een garantie voor het winnen van de Champion’s League, zo lijkt het wel aan de enthousiaste mededelingen in de pers. Maar welke spelers zijn nu echt goed? De wetenschap heeft het antwoord.

Vaardigheden zijn veel belangrijker dan atletisch vermogen. Hoewel een uitstekende fysieke conditie ongetwijfeld helpt, lijkt het onwaarschijnlijk dat alleen een intensieve lichamelijke training een gemiddelde kerel kan veranderen in een Ronaldo.

Een onderzoeker van de Universiteit van Queensland in Australië recruteerde leden van de semi-professionele Universiteit van Queensland Football Club (UQFC) als proefpersonen. Ze werden gevraagd om tegen elkaar concurreren in één-op-één voetbal tennis spelletjes. De atletische vermogens en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, komen ook zeer goed van pas in reguliere voetbalwedstrijden.

Uit deze tests komt naar voren dat er zestien verschillende taken zijn die een De Ligt onderscheiden van een lichtgewicht. De belangrijkste zijn balcontrole, flexibiliteit, precisie bij het passen en schotkracht. Uithoudingsvermogen en gespierdheid spelen eigenlijk geen grot rol bij het vermogen van een speler om de bal in het net te trappen. Techniek is vele malen belangrijker.

Heb je eenmaal zo’n speler gevonden, dan is de vraag natuurlijk wat hij (en tegenwoordig zij) moet kosten. Ook daar denkt de wetenschap over na. Zo ontwikkelden Amerikaanse econometristen twee jaar geleden een programma dat op de cent nauwkeurig uitrekent wat een voetballer moet verdienen, op basis van zijn spel. Messi is overbetaald, rolt uit dat programma, onbekendere spelers zijn vaak onderbetaald.