Totale ban op pangolin-handel


pangolin

Niet minder dan 182 landen hebben afgesproken om de handel in pangolin of schubdieren te verbieden. Het zeer knuffelige diertje komt met stip binnen op de lijst met bedreigde diersoorten. Per jaar worden er 100.000 van gedood om te eindigen in traditionele medicijnen uit China en Vietnam. Daarom is op de Convention on the International Trade in Endangered Species (CITES) afgesproken om de pangolin beter te beschermen.

De schubben van het dier zouden volgens Chinees bijgeloof een grote geneeskrachtige werking hebben. Net als ivoor en hoorn worden de schubben voor veel geld verkocht aan simpele types die denken zo van ziektes af te komen. Het heeft het schubdier op de rand van uitsterven gebracht, hoeveel exemplaren wereldwijd nog rondlopen is niet bekend, maar aantallen nemen snel af. Vooral in Afrika en Azië wordt er fanatiek op gejaagd.

Pangolin eten mieren en leven in bomen of ondergrondse holen. Als ze worden aangevallen, rollen ze zichzelf op als een egel. Door hun schubben zijn ze dan veilig voor de meeste roofdieren. Maar tegen mensen helpt het weinig, die nemen het schubdier mee en doden het met een scherp mes. Helaas planten de dieren zich in gevangenschap moeilijk voort, waardoor het niet goed mogelijk is een fokprogramma te starten.

Plaatsing op de CITES-lijst biedt echter hoop. Eerder zijn op die manier dieren van uitsterving gered, waaronder de Kaapse zebra en bosbizons. Deze dieren zijn deze week juist van de lijst van bedreigde diersoorten gehaald omdat het erg goed met ze gaat.