Topsporters moeten beter poetsen


Slecht nieuws voor fanatieke sporters. Je bent weliswaar helemaal fit, maar ondertussen loop je grote kans op rottende tanden.

Onderzoekers van onder meer het Britse UCL Eastman Dental Institute concluderen na het bekijken van 39 studies dat het beroerd is gesteld met de gebitten van topsporters. Tandbederf en tandvleesziekten komen bij deze groep vaker voor. 15 tot 75 procent van de atleten heeft last van tandrot. Bij 15 procent is sprake van matige tot ernstige tandvleesontsteking. Erosie van glazuur betreft 36 en 85 procent.

Atleten moeten extra letten op hun mondgezondheid, vinden de experts. Speeksel beschermt tegen gaatjes, dus uitdroging door zware inspanning moet worden voorkomen. Om snel energie aan te vullen, drinken sporters vaak zoete, zure en koolhydraatrijke drankjes. Geen goed idee: die stoffen tasten het glazuur aan. Extra risico lopen sporters die erg op hun gewicht moeten letten. Lijnen kan leiden tot ongezonde eetgewoonten die uiteindelijk ook funest zijn voor het gebit.

Rotte tanden en ontstoken tandvlees doen de sportieve prestaties niet goed, bleek al uit enquête tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. 18 procent van de atleten gaf toen aan dat tandheelkundige problemen hun prestaties negatief beïnvloeden. Tegelijk bekende 46,5 procent al een jaar niet naar de tandarts te zijn geweest. Behalve dat ze pijn en ontstekingen veroorzaken hebben tandproblemen slechte invloed op slaap, eetgewoonten en zelfs het zelfvertrouwen van atleten.

Beter dan die zoete drankjes is water of een hypotoon drankje (dorstlessend, zonder al te veel suikers). Nog een tip die eigenlijk voor iedereen geldt: spoel niet na te poetsen, maar spuug overtollige tandpasta uit. Over de studie is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.