Topsporters kijken gewoon beter


Een bal wordt op 8 meter van het doel keihard ingeschoten. Toch strekt de keeper zich in een fractie van een seconde met een katachtige reflex naar de juiste hoek en slaat de bal nog voor de lijn weg. Hoe doet een goede keeper dat toch? Volgens Canadees onderzoek hebben topsporters betere visuele vaardigheden.

Onderzoekers van de universiteit van Montreal lieten 102 professionele sporters, 173 amateurs 33 niet-sporters van rond de 23 jaar op een computerscherm een balletje volgen met hun ogen. Ze hoefden verder niets te doen. Onder proefpersonen waren speler uit de Engelse Premier League, maar ook professionele ijshockeyers en rugbyspelers, staat te lezen in vakblad Nature Scientific Reports.

De topsporters waren vanaf het begin van de test beter dan de rest. Ook toen het balletje steeds sneller ging, bleven ze het goed met hun ogen volgen. De amateurs en de niet-sporters waren aanvankelijk even slecht, maar de amateurs leerden gaandeweg het experiment veel sneller hoe ze de test moesten maken. Ze deden het uiteindelijk duidelijk beter. De steilste leercurve hadden echter de professionals, die het balletje zelfs bij hoge snelheid konden volgen.

De hamvraag is natuurlijk of deze visuele vaardigheden zijn aangeboren en mensen vanwege hun goede ogen professioneel sporter worden, of dat je beter wordt omdat je veel sport. Die vraag kan het onderzoek niet beantwoorden, hoewel de conclusie voor de hand ligt dat het een combinatie van beide is.