Top Gun II met JSF


Bij de Nederlandse luchtmacht zullen ze glimmen van trots. ‘Onze’ JSF is de ster in de opvolger van de jaren tachtig film Top Gun.

Voor iedereen die toen nog niet geboren was: Top Gun was het flinterdunne verhaaltje over een groep briljante jonge piloten die worden opgeleid tot de elite van de Amerikaanse luchtmacht. Een piepjonge Tom Cruise is de beste van de beste, ondanks allerlei tegenslagen en een hoogblonde tegenspeelster.

Al jaren gaan er geruchten dat er een opvolger voor deze film moet komen, en nu is het zo ver. In Top Gun II speelt opnieuw Tom Cruise. Ditmaal is hij een testpiloot die een nieuw en revolutionair toestel moet uitproberen, de F-35 Lightning II, bij ons beter bekend als de JSF.

Dat nieuws is door de makers van de JSF, Lockheed, naar buiten gebracht.

Take my breath away...

Een woordvoerder van Lockheed kon niet vertellen welk flinterdun verhaallijntje nu wordt gebruikt als excuus om een overvloed aan scheurende straaljagers te laten zien. De scriptschrijvers hebben het nu in ieder geval moeilijker dan dertig jaar geleden. De JSF moet het toestel worden dat zó goed is dat vijandelijke straaljagers al zijn vernietigd voordat ze in de buurt komen. Dat betekent dat er geen luchtgevechten te zien zouden zijn.

Critici van de JSF – en dat zijn er steeds meer – denken dat het al spannend genoeg zal zijn om de JSF te vliegen. Wellicht zien we Tom Cruise straks worstelen met een vliegtuig dat geplaagd wordt door technische problemen. Komt de Iceman hem wellicht helpen met een onbemande drone, de echte toekomst van militaire luchtvaart?

Follow Faqtman on Twitter