Toon me je hand en ik zeg of je lesbisch bent


lesbisch vanwege je vingers

Kun je aan de handen van een vrouw zien of ze lesbisch is? Wetenschappers hebben ontdekt dat de lengte van iemands vingers een indicatie kan geven van zijn of haar seksuele geaardheid. Ze komen tot deze conclusie na onderzoek onder identieke tweelingen, waarvan de een heteroseksueel en de ander homoseksueel is.

Bij heteroseksuele vrouwen zijn de wijsvinger en de ringvinger over het algemeen ongeveer even lang, terwijl bij heteromannen de wijsvinger meestal iets korter is. Onderzoekers van de Universiteit van Essex hebben nu ontdekt dat deze twee vingers bij lesbische vrouwen vaker een andere, meer ‘mannelijke’ lengte hebben dan bij heteroseksuele vrouwen. De wijsvinger is daarbij korter dan de ringvinger.

Ook in de 14 mannelijke tweelingparen, merkten de onderzoekers op dat de homoseksuele tweeling meer van de kenmerken van een mannelijke hand had en het verschil tussen wijsvinger en ringvinger groter was. Het verschil in mannelijke proefpersonen was echter niet significant. Bij een vrouw die lesbisch is, valt het veel meer op.

Verantwoordelijk voor de verschillende vingergrootte is de verhouding van mannelijke of vrouwelijke geslachtshormonen in een korte fase van embryo-ontwikkeling, rapporteren de onderzoekers. Hoe hoger het testosterongehalte tijdens de zwangerschap, hoe langer de ringvinger in verhouding tot de wijsvinger.

Pas kort geleden ontdekten wetenschappers dat hormonale onevenwichtigheden in de baarmoeder kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van transseksualiteit. Mannen voelen vaker de wens om als een vrouw te leven, als ze als foetus in de baarmoeder zijn blootgesteld aan een laag niveau van mannelijke geslachtshormonen, liet de Deutsche Gesellschaft für Endokrinologie recent weten. Ongeveer één op de 12.000 mannen wil een vrouw zijn. Bij vrouwen is transseksualiteit naar verluidt zeldzamer, ongeveer één op de 30.000 is liever een man.