Tomaatjes uit de ruimte


De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR wil tomaten gaan kweken in de ruimte. In 2016 worden twee satellieten gelanceerd die aan boord kleine kasjes hebben met daarin tomatenplanten. Doel van het experiment is om te zien of tomaten ook kunnen ontstaan zonder dat ze op de aarde zijn en profiteren van direct zonlicht en zwaartekracht.

De plantjes zullen groeien verwacht DLR , omdat ze worden voorzien van een vloeistof die lijkt op menselijke urine. Een alg die ook aan boord van de satellieten wordt gebracht, zal de schadelijke stoffen uit die vloeistof filteren. Wat overblijft is vooral nitraat, een krachtige meststof.

Zo wil DLR de situatie nabootsen op de maan of mars, waar de tomaten als voeding zouden kunnen dienen voor mensen die daar langere tijd op een onderzoeksstation verblijven. Hun urine zou een ideale meststof zijn. De zwaartekracht op de maan wordt zelfs nagebootst door de satellieten van deze CROPIS missie langzaam te laten draaien. De groei van de plantjes wordt door 32 camera’s gevolgd.

Het is zeker niet de eerste keer dat er planten in de ruimte zullen groeien. De mens stuurt al sinds 1946 zaden en planten het heelal in. In 1997 wisten de Russen wilde peen te laten groeien in Mir. De angst bestaat dat de hogere straling in de ruimte de groei van planten negatief zal beïnvloeden.