Toiletbrillen verwonden steeds meer mannen


Door vallende toiletbrillen belanden jaarlijks 1365 Amerikaanse jongetjes – en een paar volwassen mannen – in het ziekenhuis. De verwondingen zijn meestal niet erg, maar er komen er jaarlijks 100 bij. Californische wetenschappers zijn geschokt en zoeken oplossingen.

Jaarlijks lopen 16.000 Amerikanen genitale verwondingen op en een deel daarvan heeft te maken met het toilet. Onderzoeker Benjamin Breyer van de Universiteit van Californie was geschokt toen hij dit ontdekte en vertelt Daily Mail: “We hadden dit niet verwacht. Je denkt dat de badkamer een veilige plek is.”

De wetenschapper legt uit dat de meeste slachtoffers peuters zijn omdat die nog niet de motoriek hebben om een vallende toiletbril op tijd op te vangen. Van alle verwondingen die te maken hebben met het toilet, bestaat 68 procent uit ‘pletschade’. Dit levert meestal – naast een klein mentaal trauma – geen blijvende schade op.

Tussen 2002 en 2010 maakte de toiletbril jaarlijks honderd extra slachtoffers. Dit heeft waarschijnlijk te make met de toenemende populariteit van zware houten of keramieke toiletbrillen. Breyer denkt dat de consument misschien een beetje tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden: “Zware toiletbrillen zijn misschien comfortabeler om op te zitten, maar we zien meer slachtoffers. Misschien moeten er standaard ‘man vriendelijke’ stoppers worden ingebouwd.”

Foto: Flickr.com/Brett Jordan