Toevallige beweging best goed


Uien snijden, stofzuigen, vingertrommelen. Deze bewegingen kunnen het verschil maken tussen fit zijn en niet.

We leven een gemakkelijk leventje. Vanuit de ondersteunende bureaustoel gaan we naar de luie autostoel en rijden naar onze comfortabele bank om naar een vermakelijk televisieprogramma te kijken. Als het etenstijd is, warmen we een gemakkelijke magnetronmaaltijd op. Een vork oppakken om te eten is nog de grootste inspanning.

Daardoor bewegen we steeds minder, hebben Canadese onderzoekers ontdekt. Ze bestudeerden ’toevallige bewegingen’, al die kleine taken (de vuilnis buiten zetten, in de soep roeren) die een mens door een dag heen uitvoert en kwamen tot de ontdekking dat we daarvan steeds minder doen.

Een groep mensen met mild overgewicht werd uitgerust met accelerometers, dat zijn apparaatjes die beweging vaststellen. Zo werd gemeten hoeveel deze mensen op een dag doen.

Het resultaat? De onderzoekers zijn zich doodgeschrokken hoe weinig de mollige Canadezen eigenlijk bewegen. De hoogste snelheid waarmee deze mensen lopen, was nog geen vijf kilometer per uur. Maar zelfs dat tempo hielden ze zelden meer dan 2 minuten aan. De meeste tijd brachten deze proefpersonen zittend door, waarbij vrijwel geen spier werd bewogen.

De proefpersonen bewogen op een dag maar in totaal 5 uur, waarbij de meeste bewegingen in de categorie ‘zeer licht’ vielen. De studie sluit aan bij een onderzoek uit 2008, waaruit bleek dat slanke mensen meer toevallig bewegingen maken dan dikke.

Conclusie van de Canadezen: meer toevallige bewegingen maken is goed voor de lijn en het hart. Bij alle luiaards stelden ze een verminderde hart-long functie vast.

Follow Faqtman on Twitter