Toetanchamon stierf aan malaria


De Egyptische farao Toetanchamon stierf aan de complicaties van een gebroken been verergerd door malaria.

Dat zeggen wetenschappers die DNA-onderzoek hebben uitgevoerd op de mummie van de farao en vijftien van zijn familieleden. De jonge heerser had last van een ernstige vorm van hersenmalaria, een ziekte waarbij de bloedvaten in de hersenen verstopt raken.

Het beroemde masker van farao Toet...
Het beroemde masker van farao Toet...

Toetanchamon was een ziekelijk kind. Hij had een gespleten gehemelte en een klompvoet. Daarnaast leed hij aan de ziekte van Kohler, waardoor zijn linkerbeen langzaam afstierf. Geen wonder dat hij moeilijk liep. In zijn tombe zijn liefst 130 wandelstokken gevonden.

...en wat er onder ligt.
...en wat er onder ligt.

Dankzij het DNA-onderzoek weten we eindelijk wie Toetanchamon was. Het erfelijk materiaal toont aan dat Akhenaten , waarschijnlijk zijn vader was.

Deze ‘ketterfarao’ probeerde de Egyptische godsdienst te hervormen, maar werd door zijn opvolgers uit de Egyptische geschiedenis ‘geschrapt’. Zelfs Toetanchamon wijzigde zijn naam om niet aan zijn vader te worden herinnerd. Eigenlijk heet hij Tutankhaten, naar zijn vader.

Een van de weinige afbeeldingen van Akhenaten, met zijn vrouw Nefertiti.
Een van de weinige afbeeldingen van Akhenaten, met zijn vrouw Nefertiti.

Toetanchamon was op zijn tiende al farao, in 1333 voor Christus. Omdat hij maar kort heerste, was hij voorbestemd een onbeduidende farao te worden. Toch werd hij wereldberoemd omdat zijn graf in 1922 ongeschonden werd ontdekt door Egyptologen. Vrijwel alle andere belangrijke koningsgraven in Egypte zijn geplunderd, omdat de tombes vol liggen met goud en kunstwerken.

Omdat Toet een zoon was van Akhenaten, werd de ingang van zijn graf bedolven onder het zand, zodat ook hij vergeten zou worden.

Hoe zat het ook al weer met de vloek van de farao? Lees het hier.