Toetanchamon heeft weer baard


Toetanchamon

Een dik jaar geleden baarde het Egyptian Museum in Cairo nogal wat opzien. Het masker van Toetanchamon, zo ongeveer de belangrijkste archeologische schat in heel Egypte, raakte beschadigd. Schoonmakers stootten er tegenaan, waardoor zijn sik afbrak. Het is opmerkelijk dat zoiets kan gebeuren bij het schoonmaken, maar nog opmerkelijker was dat de baard met hobbylijm scheef werd aangelijmd door medewerkers van het museum.

Dat is nu hersteld. Met hulp van het Duitse Arch√§ologisches Institut Kairo is een complete restauratie van de sik doorgevoerd. Daarbij zijn de resten van de kunsthars verwijderd die de eerste keer was gebruikt. Door de restauratie zijn archeologen tot ’totaal nieuwe inzichten’ gekomen over de technieken waarmee het gouden masker is gemaakt, zei de directeur van het instituut bij de herplaatsing van het masker in het museum. Welke inzichten dat zijn, wilde hij niet zeggen.

Het masker van de Egyptische koning weegt twaalf kilogram en is ongeveer 3000 jaar oud. De restauratiewerken werden gefinancierd door een schenking van Duitsland. Het graf van farao Toetanchamon (1330 v.Chr.) werd in 1922 door de Britse archeoloog Howard Carter gevonden (foto) na jaren van zoeken in de Vallei der Koningen bij Luxor. Het graf was gevuld met gouden maskers, meubels en andere schatten. Het dodenmasker was een van de meest waardevolle vondsten.