Toerist produceert 2 kilo afval per dag


2 kilo afval per dag

Wie op vakantie gaat, maakt veel meer troep dan thuis. Een toerist produceert 2 kilo afval per dag, concludeert de Universiteit Wenen na onderzoek. Normaal is dat nog geen halve kilo. Achter menig idyllisch strand ligt een gigantische vuilnisbelt.

De Oostenrijkers deden het onderzoek in het kader van het EU-project Urban Waste en keken rond op Tenerife, de Azoren, Dubrovnik, Portugal en Kopenhagen. Ze zagen dat toeristen op vakantie de gebruikelijke dingen weggooien, als verpakkingen, kapotte producten en ongebruikt voedsel. Maar de flinke toename van afvalproductie kwam vooral door het gebruik van kleine verpakkingen. Thuis douche je met een grote fles shampoo, op vakantie gebruik je een klein flesje dat je op het laatst weggooit.

Ook voedselproducten komen in veel kleinere verpakkingen in de afvalbak terecht, vooral in hotels. Jam, koffiemelk en zelfs sterke drank zitten in portiepakken. De minibar is een zeer vervuilend fenomeen. Zo vonden de onderzoekers op een vuilnisbelt in Tenerife een grote hoeveelheid minimarsjes. Een oude minibarvoorraad was over de datum en weggegooid door het hotel.

De onderzoekers verbaasden zich over de nog vele werkende elektrische apparaten die ze vonden bij vakantiebestemmingen. Hotel gooien die vaak weg als ze in één keer bijvoorbeeld alle föhns vervangen. Maar het meest opmerkelijk vonden ze het vele voedsel dat ze vonden. Ook al kregen ze van koks in hotels te horen dat ze bijna niets weggooiden, de vuilnisauto bewijst het tegendeel.

De Oostenrijkers hebben naast hun onderzoeksrapport ook de nodige aanbevelingen geschreven voor de EU. Die gaan voornamelijk over het ‘opvoeden’ van hotels. De makkelijkste oplossing: gebruik water uit de leiding of een grootverpakking om herbruikbare flesjes bij de vullen. Waterflesjes vonden de onderzoekers namelijk overal.