Toch geen super-Niño


Een paar maanden geleden waren klimatologen in rep en roer. De voortekenen wezen op een super El Niño deze winter zeiden ze. Een El Niño is een klimaatfenomeen waarbij warm water in de Stille Oceaan zorgt voor een radicale verandering van gebruikelijke weerpatronen. Het zorgt meestal voor grote droogte aan de westkant van de oceaan en extreem veel neerslag aan de oostkant.

Een super El Niño zorgt voor extreem weer waardoor cyclonen ontstaan en bepaalde gebieden totaal verdorsten. De laatste keer dat een dergelijke ramp voorkwam was in 1982. Toen waren er duizenden doden en rond de 13 miljard dollar schade. Zoiets, waarschuwden weerkundigen nog in juli, stond nu ook te gebeuren. Het zeewater van de Stille Oceaan was namelijk flink aan het opwarmen, een voorteken dat nogal verontrustend was.

Maar het lijkt met een sisser af te lopen. De officiële Amerikaanse klimatologische dienst NOAA trekt alle waarschuwingen in. De stijging van de watertemperatuur zet niet door en de typische weerpatronen die samenhangen met El Niño komen niet op gang, zo constateren de weerkundigen. Dat zou ook te vroeg zijn, El Niño komt vaak eens in de 7 jaar voor en de laatste was in 2009. Kortere intervallen komen voor, maar zijn zeldzaam.