Toch 9 planeten in ons zonnestelsel?


In 2009 raakte ons zonnestelsel een planeet kwijt. Pluto, tot dan toe gezien als een planeet, werd gedegradeerd tot dwergplaneet. En toen waren we nog maar met acht: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Maar wellicht dat we daar toch weer een negende planeet aan toe mogen voegen.

Een internationaal team van astronomen heeft met de NOAO telescoop in Chili het verste object in ons zonnestelsel ooit waargenomen. Dit object, een flinke steenklomp, heeft de officiële naam 2012 VP113 gekregen, maar wordt ook wel Biden genoemd. Het maakt onderdeel uit van de Oort-wolk, een groep asteroïden en wellicht dwergplaneten aan de rand van ons zonnestelsel.

Biden beschrijft een baan die sterke overeenkomsten vertoont met de baan van een ander object in de Oort-wolk, die de naam Sedna heeft gekregen. Sedna is in 2003 ontdekt. Dat gelijk opgaan wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de zwaartekracht van een nog veel groter object, schrijven de ontdekkers in het vakblad Nature. Dat tot nu toe onzichtbare object zou een zogenaamde ‘super-aarde’ kunnen zijn, een vaste planeet met een massa die groter is dan onze planeet.

De vraag is hoe een dergelijke planeet en onderdelen van de Oort-wolk daar terecht zijn gekomen. Al langere tijd wordt gespeculeerd dat deze objecten een baan beschreven rond een andere ster, wellicht een tweeling van onze zon en dat ze door nog onbekende redenen weggeslingerd zijn. Veel sterren komen in paren van twee of drie voor, dus een tweede zon in ons stelsel is geen gekke gedachte.