Tóch 9 planeten in ons zonnestelsel?


Kuipergordel

Al jaren bestaat het vermoeden dat ons zonnestelsel geen acht, maar negen planeten telt. Dat gevoel is ineens een stuk concreter geworden, na observatie van de Kuipergordel, een groep komeetachtige objecten aan de rand van ons zonnestelsel (de groene stippen op de afbeelding). Een aantal van die objecten wordt door de zwaartekracht van ‘iets’ aangetrokken, ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse SETI Institute.

Dat iets moet groot genoeg zijn om een flinke aantrekkingskracht uit te oefenen op de kometen in de gordel. Het zou tien keer de massa van de aarde moeten hebben en een baan bezitten die zeer excentriek is, dus met een zeer variabele afstand tot de zon. Dat object zou zo ver van de zon staan, dat een jaar – de tijd waarin het een cirkel rond de zon beschrijft – wel 20.000 jaar duurt.

Het geloof in een ’trans-Neptunische’ planeet, is al jaren onderwerp van debat onder sterrenkundigen. Eind jaren negentig poneerden enkele geleerden de stelling dat er een grote gasvormige planeet zou zijn met de naam Tyche. Nasa zei in 2014 dat een dergelijke planeet op die plek onmogelijk was. Andere sterrenkundigen noemen het liever planeet X, omdat ze nog niet weten welke vorm en massa een dergelijke planeet zou moeten hebben.

De nieuwste observaties, gedaan met de Canada France Hawaii telescope lijkt de twijfel of er überhaupt een planeet is, weg te nemen. Maar hoe deze planeet er uit ziet, is vooralsnog een raadsel.