Titanic-gletsjer breekt record


De Jakobshavn Isbræ is de snelste ijsstroom ter wereld. Volgens een recente studie stroomt de Groenlandse gletsjer in recordtempo in de zee. De oorzaak voor deze snelheid is waarschijnlijk klimaatverandering, zeggen wetenschappers.

De Jacobshavn gletsjer is berucht. Een dikke eeuw geleden was het ijs van deze gletsjer die het ‘onzinkbare schip’ Titanic tot zinken bracht. Ten zuiden van Groenland botste een ijsbrok op het schip, wat 1500 mensen het leven kostte.

Nu schrijft de gletsjer opnieuw geschiedenis. Dat er bij Jacobshavn met relatief grote snelheid ijs in het zeewater breekt, was al bekend. Maar nu lijkt dat tempo ook nog eens toe te nemen. In de zomer van 2012 bereikte de gletsjer een tempo van 17 kilometer per jaar, of 46 meter per dag.

Dat is ruim vier keer zo snel als in de jaren negentig. Een dergelijke hoeveelheid ijs laat de zeespiegel duidelijk stijgen, schrijven de Duitse en Amerikaanse onderzoekers in het vakblad The Cryosphere. Tussen 2000 en 2010 is er wereldwijd een millimeter bijgekomen door deze gletsjer. De onderzoekers verwachten dat de komende jaren de zeespiegel verder zal stijgen door de afkalving van de ijsstroom.