Titanic bedekt met vuilnis


De beroemdste boeg ter wereld. 'I'm the king of the world!'

Verpakkingen, plastic bloemen en ‘monumenten’, op en om de Titanic wemelt het van afval. Het schip is populair.

Komend weekend is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic zonk. Dat betekent dat er weer behoorlijk wat schepen naar plek zullen trekken waar de grote oceaanstomer naar de kelder ging. Bloemen worden dan in het water gegooid, plaquettes afgezonken. Daarmee komt er weer de nodige troep bij op en om de dekken van het iconische scheepswrak.

En daar ligt al zo veel. De Amerikaanse weer- en oceanografische dienst NOAA waarschuwt dat het wrak is bedolven onder de vuilnis. Ze houden de Titanic in de gaten en bezoeken het zo nu en dan met de Russische onderwatersonde Mir. Vooral de laatste jaren laten bezoekende schepen vuilnis achter. Op het dek van Titanic staat tegenwoordig zelfs een verpakking van waspoeder.

Herinneringsbordjes achtergelaten door bezoekers aan de Titanic. NOAA zette ze bij elkaar.

Een trend is dat mensen zelf de Titanic bezoeken. Voor 45.000 euro per persoon duik je af naar het wrak in een kleine onderzeeboot. Menigeen laat daarbij plastic bloemen achter (die vergaan natuurlijk niet), maar ook persoonlijke boodschappen werden aangetroffen.

Het gevolg is dat de Titanic er uitziet als een ‘ongeluk op de snelweg’, zoals een redacteur van National Geographic het noemde.

Er is ook goed nieuws. De roest lijkt weinig grip te krijgen op de Titanic, het schip zelf ziet er nog goed uit. Bij het laatste bezoek van NOAA vorig jaar werden zelfs houten oorspronkelijke onderdelen en stoffen aangetroffen die er opmerkelijk goed uitzagen. Het wrak zal nog minstens een paar dozijn jaar op de zeebodem staan en zichtbaar zijn.