Titan lijkt op aarde


Kijk naar de foto, wat zie je daar? Als je gelijk ‘de aarde’ roept, dan is dat niet zo gek. Maar het is Titan, een van de manen van Saturnus. Onderzoekers van Nasa verbazen zich over de gelijkenis tussen Titan en onze eigen planeet. Met een computerprogramma hebben sterrenkundigen van de universiteit van Nantes (Frankrijk) detailopnamen van Titan aan elkaar geplakt. Het resultaat zie je op de foto: een blauwe planeet met veel wolken.

De beelden zijn afkomstig van Cassini, een sonde die al 7 jaar rond Titan draait en foto’s neemt, zowel met een gewone als met een infrarood camera. Dat laatste is handig, want Titan heeft een dikke atmosfeer waar je maar moeilijk doorheen kunt kijken.

Ook de beelden van de infrarood camera tonen een maan die lijkt op onze planeet. Er zijn bergen en dalen en meren of zeeën. Het grote verschil met aarde is dat die meren niet zijn gevuld met water, maar met vloeibaar methaan. Datzelfde spul regent ook uit de dikke wolken die rond de maan hangen.

Cassini blijft nog tot 2017 foto’s maken van Titan. Nasa wil graag weten hoe de maan gedurende een jaar verandert. Zijn er seizoenen? Veranderen de methaanwolken? De maan van Saturnus heeft nog een hoop mysteries die opgelost moeten worden.