‘Tijdreizen onmogelijk’


Het is de plotwending van menige sci-fi film: de teletijdmachine. Alleen zal die er nooit komen.

Tijdreizen is namelijk onmogelijk, zeggen onderzoekers van Hong Kong University of Science and Technology. Hun redenatie is simpel: omdat niets sneller kan reizen dan licht, kun je nooit naar de toekomst. Daarvoor zou je immers sneller moeten dan het licht.

Tot nu toe gingen natuurkundigen er van uit dat er een trucje was om – ooit – tóch sneller te gaan dan het licht. Ieder lichtdeeltje dat door een stof heen reist, verstoort die stof een fractie van een seconde eerder. Vergelijk het met een boeggolf vóór een schip dat door water heen klieft.

Wat als je een stof kunt samenstellen waardoor die ‘boeggolf’ sneller dan het schip zou reizen? Dan komt de golf eerder aan dan het lichtdeeltje en gaat sneller dan licht en dus sneller dan tijd. Maak de boeggolf zichtbaar en je zou in de toekomst kunnen kijken, zo dachten sommige onderzoekers.

Maar in een laboratorium in Hong Kong is nu vastgesteld dat zoiets onmogelijk is. Zelfs onder ideale omstandigheden reist de precursor nooit sneller dan de snelheid van het licht. In de toekomst kijken, is dus onmogelijk, zo schrijven de Chinezen in het vakblad Physical Review Letters.

Follow Faqtman on Twitter