Tijd voor nieuwe kunstmest?


Oklahoma City, New York, Oslo. Deze plekken hebben één ding gemeen: er gingen bommen af van kunstmest.

Als je iets wilt opblazen, dan hoef je niet verder te zoeken dan het dichtstbijzijnde tuincentrum. Daar haal je een paar zakken kunstmest. Meng dat met onder meer kerosine of benzine met een hoog octaangehalte, zorg voor een ontsteking en je hebt een geweldige bom. Op die manier blies een terrorist afgelopen week een regeringsgebouw in Oslo op.

Het getroffen regeringsgebouw in Oslo. Foto: Johannes Grødem.

Dat komt omdat kunstmest ammoniumnitraat bevat, een stof die langzaam ontbindt en daarbij stikstof afgeeft. Door die stof groeien bloemen en planten harder. Maar ammoniumnitraat kun je ook met geweld laten ontbinden, dan komt een gigantische hoeveelheid energie vrij, genoeg om een raket te lanceren of een gebouw te slopen.

Het is opmerkelijk dat een dergelijke stof nog steeds vrij mag worden verkocht. Vooral omdat er sinds een paar jaar alternatieven voor handen zijn. In 2008 vroeg multinational Honeywell patent aan op een kunstmest die ammoniumnitraat combineert met ammoniumsulfaat. Het is een prima kunstmest, maar het kan niet ontploffen.

Na Oklahoma City, New York, Londen en Oslo is het misschien tijd om ontploffende kunstmest eens te verbieden, zodat de volgende terrorist misschien wat minder makkelijk een halve stad in puin kan leggen. In Pakistan en Afghanistan is dat al gedaan.

Follow Faqtman on Twitter