Tijd = geld = minder geluk


Wie tijd op dezelfde manier behandelt als geld, wordt minder blij van leuke dingen doen.

Hoe je aankijkt tegen tijd, heeft invloed op hoe gelukkig je je voelt. Je tijd besteden geeft minder voldoening dan je tijd beleven, zeggen Canadese wetenschappers. Ze denken dat mensen die stellen dat tijd geld is, minder plezier hebben.

Ondernemers weten het maar al te goed: een dag vrij is een dag geen inkomsten. Mensen die voor zichzelf werken vinden het daarom soms moeilijk om vakantie te nemen. Maar als we de onderzoekers van de universiteit van Toronto mogen geloven, hebben ondernemers het ook tijdens hun vakantie minder leuk.

Wie (onbewust) een prijskaartje hangt aan zijn tijd, kan er namelijk minder van genieten. De wetenschappers lieten twee groepen proefpersonen een uurtje muziek luisteren. In één van de twee groepen moesten mensen vooraf een vragenlijst invullen, waarin steeds verbanden werden gelegd tussen tijd en geld. Deelnemers uit die groep voelden zich tijdens het luisteren van de muziek vaker ongeduldig en minder tevreden.

Vervolgens werd het experiment op dezelfde wijze herhaald, maar kregen de deelnemers uit beide groepen betaald voor het luisteren van muziek. Nu bleek de groep die vooraf was gewezen op een verband tussen tijd en geld het meest te genieten.

Als je in je hoofd een prijskaartje aan je vrije tijd hangt, is het dus lastiger om er echt van te genieten, zeggen de onderzoekers. Vooral mensen die per uur worden betaald of zelfstandig ondernemer zijn, doen er dus goed aan om tijd en geld vaker los van elkaar te zien.