Tieners vertellen dat ze geen seks mogen hebben, werkt niet


tienerzwangerschap

Hoe zorg je dat tieners niet zwanger worden? In Nederland doen we dat door goede seksuele voorlichting te geven en condooms en de pil beschikbaar te maken voor alle leeftijdsgroepen. In de Verenigde Staten doen ze het vooral door tieners te vertellen dat ze geen seks mogen hebben.

Die laatste methode werkt averechts, ontdekten wetenschappers.

Er is zelfs een Amerikaans overheidsprogramma om seksuele onthouding te stimuleren onder tieners. Dat programma heeft sinds 1996 niet minder dan 2,1 miljard dollar gekost. Dat is weggegooid geld geweest. In staten waar de bevolking conservatief stemt is het meeste van dat geld terechtgekomen. Maar in die staten tref je ook de meeste tienermoeders aan.

Dat concludeert het Rockefeller College of Public Affairs and Policy na een analyse van geboortecijfers per staat. Die cijfers werden gelegd naast de financiële gegevens van het programma om seksuele onthouding te stimuleren. De trend is onmiskenbaar: hoe meer geld er gaat naar het vertellen aan tieners dat ze geen seks moeten hebben, hoe meer ze (onbeschermde) seks hebben.

Onder de regering Obama is het programma om onthouding te stimuleren tijdelijk minder goed gefinancierd. Maar sinds Trump aan de macht is, vloeit het geld weer rijkelijk. En worden weer meer kinderen zwanger. De Nederlandse methode – accepteren dat tieners seks willen hebben en ze daar goed op voorbereiden – lijkt een verstandiger alternatief.