Slapeloze tieners door mobieltje


Mobieltjes, tablets en andere elektronische media: ze zijn reuze handig. Maar ze zorgen ook in toenemende mate voor slaapproblemen, vooral bij jongeren. Een groot onderzoek aan de Australische University of Adelaide bewijst opnieuw dat elektronica ons wakker houdt.

Een groep van 1200 jongeren tussen de 12 en de 18 werd gevraagd een dagboek bij te houden over slaap en gebruik van elektronica. Daaruit bleek dat 70 procent niet voldoende slaap kreeg. Media bleek de belangrijkste factor bij het uitstellen van naar bed gaan. Lagen ze eenmaal in bed, lieten jongeren zich vaak weer wekken door hun speeltjes.

Nader onderzoek naar de manier waarop de adolescenten slapen toonde dat ze dankzij elektronica er langer over doen om in een diepe slaap te komen. Daardoor kunnen op termijn grote lichamelijke en mentale problemen ontstaan.

In 10 procent van de gevallen was het mediagebruik door jongeren te omschrijven als ‘pathologisch’, oftewel ziekelijk. Deze jongeren hebben soms totaal geen nachtrust omdat ze maar met hun mobieltje blijven spelen, zo schrijven de onderzoekers in het International Journal of Mental Health and Addiction.

De Australische pubers brengen op weekdagen 3,5 uur (jongens) of 3 uur (meisjes) door op apparaten met een schermpje. In het weekend is dat veel langer.