Thuispubliek geen voordeel


Zouden er vandaag meer Nederlanders dan Denen in het stadion zitten? Voor de overwinning maakt het niet uit.

Dat zegt Niels van der Ven, universitair docent sociale psychologie, universiteit Tilburg. Van der Ven bestudeerde het fenomeen thuisvoordeel in de sport. Volgens hem is er zeker voordeel als je in je eigen stadion speelt. Bij voetbal wordt bijvoorbeeld 69 procent van de wedstrijden gewonnen door de thuisploeg, bij basketbal is het 64 procent. Waardoor komt dat? Vraag het de spelers en ze zeggen in meerderheid dat het komt door de ’twaalfde man’, de supporters op de tribune.

Maar is dat wel zo? Nee, zegt Van der Ven. Hij bestudeerde Italiaanse teams die in 2007 na ernstige rellen meerdere wedstrijden zonder publiek moesten spelen. ‘Met publiek had een thuisploeg 1,75 punten moeten halen, tegen 1,15 voor de uitploegen’, vertelt Van der Ven. ‘In de wedstrijden zonder publiek haalden de thuisploegen gemiddeld 1,6 punten, tegen 0,8 voor de uitploegen. Ze deden het beide dus ietsje slechter.’

Fans kunnen zo fanatiek worden dat zelfs de eigen spelers bang voor ze zijn. Hier de fans van Spartak Moskou, de meest gewelddadige fans ter wereld.
Fans kunnen zo fanatiek worden dat zelfs de eigen spelers bang voor ze zijn. Hier de fans van Spartak Moskou, de meest gewelddadige fans ter wereld.

Dat betekent dat thuisploegen geen groot voordeel hebben van hun publiek. Van der Ven ziet zijn conclusie bevestigd door AC Milan en Inter Milan. Beide clubs spelen in hetzelfde stadion. Als ze tegen elkaar spelen, is om de beurt één van de ploegen de thuisploeg en mag veel meer fans in het stadion toelaten. Het blijkt dat deze wedstrijden gemiddeld zelfs minder punten opleveren dan een ‘uitwedstrijd’ in het Milanese stadion.

Waar komt thuisvoordeel wel vandaan? Van der Ven denkt dat spelers zich in het eigen stadion beter thuisvoelen. Ze weten waar ze koffie kunnen krijgen en hoe de douches werken. Ze kunnen hun dagelijkse routine volgen. Het publiek kan zelfs tegen clubs werken. ADO Den Haag en Feyenoord staan bekend om hun fanatieke aanhang (het ‘Haags kwartiertje’) maar weten in eigen huis het minst te scoren, ontdekte Van der Ven tijdens zijn studie.

Beeld: © Vicspacewalker | Dreamstime.com