Therapie soms erger dan kwaal


dreamstime_xs_44629240

Van pillen is bekend dat je er bijwerkingen van kan krijgen. Maar ook psychotherapie kan bijwerkingen hebben, zeggen Britse onderzoekers. Ze ondervroegen 14.270 patiënten die therapie hadden ondergaan voor een angststoornis of depressie. Daarvan gaven 763 personen aan aanhoudend negatieve nevengevolgen van de therapie te ondervinden.

Vaak maakte de therapie mensen zo bewust van hun geestelijke gesteldheid, dat ze ook op andere vlakken problemen ontdekten. Een behandeling tegen angststoornissen leidde dan bijvoorbeeld tot een gebroken huwelijk. Andere mensen zagen hun baan ineens niet meer zitten, bewust als ze waren geworden van hun eigen rol in de dynamiek op de werkvloer.

Vooral homo’s of mensen uit een etnische minderheid hadden last van zulke onverwachte gevolgen. Volgens de onderzoekers heeft dat waarschijnlijk te maken met het geringe inlevingsvermogen van psychotherapeuten in de achtergrond van de patiënt. Daardoor ontstaat miscommunicatie die kan leiden tot een verergering van psychische problemen van de patiënt.

Therapeuten zouden veel meer tijd en energie moeten steken in een eerste gesprek, zeggen de onderzoekers van Imperial College in Londen. Daarin kan worden besproken wat een patiënt wil en wat de mogelijke bijwerkingen zijn van therapie. Vooral bij minderheden moet worden opgepast dat er echte communicatie bestaat tussen therapeut en patiënt, schrijven ze in het British Journal of Psychiatry.