The Voice maakt depressief


Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt met die mensen die zich opgeven voor The Voice, Idols of X Factor die niet kunnen zingen en zich belachelijk maken? Een aantal daarvan wordt depressief. Volgens een studie van het Zentralinstitut für das Jugend- und Bildungsfernsehen (IZI) in Duitsland lopen vooral 16- en 17-jarige deelnemers de kans beschadigd te worden.

Voor de studie volgenden de onderzoekers 59 voormalige deelnemers aan Deutschland such das Supertalent, Das Supertalent en The Voice of Germany. Voor de helft van de deelnemers was dat een positieve ervaring, een derde had gemengde gevoelens en voor een vijfde was het een uitgesproken negatieve ervaring. Het blijkt vooral lastig dat naderhand familie vrienden en collega’s de kandidaat blijven confronteren met wat er fout is gegaan. Vaak wordt de deelnemer voor gek verklaard dat hij of zij heeft meegedaan.

Veel deelnemers klagen ook dat ze op televisie er heel anders uitzien dan ze zich herinneren. Om de show aantrekkelijk te maken voor kijkers worden veel deelnemers extra voor paal gezet. Werkgevers blijken de video van de auditie vaak via internet te bekijken als iemand solliciteert, waardoor het lastig kan worden om een baan te vinden.

Enkele deelnemers hadden psychologische hulp nodig in de jaren na hun auditie. Het instituut raadt shows als The Voice aan om zelf een psycholoog in dienst te nemen om bij de audities eerste hulp te bieden.