The Dark Knight Rises – en crasht


Foto: Wel-Chieh Chiu/CC-BY-SA-3.0)

Eind deze maand is Batman weer te zien in de bioscopen. De superheld springt van hoge gebouwen en gebruikt zijn cape om al zwevend honderden meters af te leggen. Toch is deze glijtechniek in real life niet bepaald veilig te noemen. Sterker nog, Batman zou eigenlijk met hoge snelheid moeten neerstorten. Dat blijkt uit een analyse van vier natuurkundestudenten van de University of Leicester (Engeland).

De studenten keken naar de eigenschappen van de cape van Batman. Die is 4,7 meter in spanwijdte, de helft van die van een zweefvlieger. Als Batman van een gebouw van 150 meter hoog springt, zal hij met zijn cape in eerste instantie 110 kilometer per uur halen. Daarrmee kan hij over een afstand van 350 meter zweven. Maar dan gaat het mis. Hij zal de grond bereiken met een levensgevaarlijke 80 kilometer per uur. Een fatale crash is het gevolg.

Om dat te voorkomen, raden de studenten Batman aan om een grotere cape te gebruiken, of een parachute in te bouwen. Of, als hij het dan toch in stijl wilt doen, landen met behulp van kleine straalmotoren.

Follow Faqtman on Twitter