Test voorspelt spoedige dood


Finse wetenschappers hebben een manier ontdekt om te voorspellen of een gezonde persoon een grote kans maakt om binnen 5 jaar dood te gaan. Ze hebben vier stoffen in het lichaam gevonden die kunnen duiden op een zwakheid die uiteindelijk tot sterven kan leiden. Als deze biomarkers een afwijkende waarde hebben, dan zouden bij dokter en pati├źnt alle waarschuwingslampjes aan moeten gaan.

Biomarkers zijn een bekend fenomeen in de geneeskunde. Cholesterol is een bekend voorbeeld. Een hoger niveau daarvan in het lichaam, duidt op het mogelijk ontwikkelen van hartproblemen. De Finnen keken in een grootschalig onderzoek naar honderd van dit soort biomarkers onder 17.000 mensen. Na 5 jaar van 684 van die mensen dood.

Wat ze gemeen hadden waren afwijkende waardes op vier biomarkers: albumine (dat de bloeddruk regelt), alpha-1-acid glycoproteine (dat het bloed bindt); citraat (dat het transport van suikers in het bloed regelt) en een zelfde maat lipoproteïnes (dat het metabolisme van vetten regelt). Mensen die afwijkende waardes scoren op deze stoffen, hebben een vijf keer grotere kans om binnen 5 jaar dood te gaan.

Volgens de Finnen, die hun onderzoek beschrijven in het vakblad PLOS Medicine, zijn deze biomarkers een zeer accurate voorspeller van een vroegtijdige dood. Door hier grootschalig op te testen, zouden veel sterfgevallen wellicht voorkomen kunnen worden.