‘Terrorisme leidt tot burnout’


Mensen die aan terrorisme worden blootgesteld, lopen een grotere kans op burnout. Dat zeggen Israëlische onderzoekers. In dat land hebben mensen natuurlijk geregeld te maken met terrorisme, dus dit fenomeen onderzoeken is daar goed mogelijk.

Terrorisme leidt vooral tot slapeloosheid, waarna de kans op burnout behoorlijk toeneemt, zeggen onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv in het vakblad Journal of Organizational Behavior. Ze volgden tussen 2003 en 2009 670 werknemers.

Daarbij zagen ze dat angst zich vaak vertaalt in slapeloosheid en dat slapeloosheid leidt tot burnout. Wat helpt is steun door collega’s, maar niet door leidinggevenden. Dat betekent niet dat bazen niets kunnen doen. Ze kunnen de werkplek zo inrichten dat ‘sociale ondersteuning’ mogelijk is.

De Israëli’s waarschuwen dat er nogal wat indirecte slachtoffers van terrorisme zijn. Burgers kunnen gedesillusioneerd raken of last krijgen van een verlammende angst. Maar uiteindelijk kan dus zelfs je loopbaan een knauw krijgen van mensen die zichzelf opblazen en om zich heen schieten.