Tennis: kreunen bij slag werkt


Maria Sharapova kreunen

Steeds meer tennissers lijken het te doen: een harde kreun laten horen als ze de bal slaan. Vooral Maria Sharapova is berucht, ze produceert soms meer dan 100 bijna orgastische decibel, het niveau van een cirkelzaag of een motorfiets. Met goede reden, ontdekten Duitse wetenschappers, kreunen bij de slag werkt.

Tijdens een experiment lieten sportwetenschappers van de Friedrich-Schiller-Universität Jena aan ervaren amateur tennisspelers opnamen zien van verschillende professionele spelers. Daarbij was alleen de opslag of een return te zien van David Ferrer en Rafael Nadal. Beide heren kreunden. De vraag aan de deelnemers was: waar gaat de bal landen?

De inschatting van de proefpersonen was dat de bal verder landde als de kreun harder was. De kreun beïnvloedt dus de voorspelling van de Ballflugbahn, zoals de Duitsers het uitdrukken. Een speler die dus hard kreunt, maar de bal zacht speelt, zou de tegenstander kunnen foppen. Toch lijkt het effect van kreunen zeer beperkt. In het echte spel gebruiken spelers ook hun ogen.

Die lijken de oren te overrulen als het gaat om de inschatting waar de bal gaat neerkomen, toen de proefpersonen de hele video van de slagenwisseling te zien kregen, wisten ze zeer accuraat te voorspellen waar de bal neer zou komen. Daarbij speelt op de baan ook een rol dat visuele informatie een fractie eerder aankomt bij een speler dan de kreun, die ‘slechts’ met de snelheid van het geluid gaat.

Blijft de vraag of het kreunen afleidt. Die hebben de onderzoekers niet geprobeerd te beantwoorden, maar bekende tennissers hebben zich er wel over uitgesproken. Sommigen haten het, anderen doen er niet moeilijk over. Als je weet in welke categorie je tegenstander zit, kun je dat gebruiken.