Televisie slecht voor brein oudere


Televisie slecht voor brein oudere

Dat rondhangen voor de televisie niet altijd even gunstig is voor jongeren, was al bekend. Maar ook ouderen zouden de knop op hun tv vaker moeten indrukken om een boek te gaan lezen. Televisie is slecht voor het brein van mensen boven de vijftig, concluderen Britse onderzoekers na een langjarige studie.

Deelnemers aan deze proef waren 3.590 gezonde mannen en vrouwen ouder dan 50, van wie ongeveer 30 procent voltijds of parttime werkte. De onderzoekers bestudeerden de gezondheidstoestand en cognitieve prestaties bij aanvang en in de loop van de zes jaar, en noteerden de dagelijkse tv-consumptie van de proefpersonen.

Deelnemers die meer dan 3,5 uur per dag tv keken, hadden na zes jaar een slechter verbaal geheugen dan deelnemers met een lager tv-verbruik. Het was bijvoorbeeld beduidend moeilijker voor televisieverslaafde ouderen om lijsten met woorden te onthouden. Het verbaal geheugen is cruciaal om in een gesprek niet de draad te verliezen. Met een slecht verbaal geheugen krijgen mensen het steeds moeilijker om mee te doen in de maatschappij.

Hoe dat komt, denken de onderzoekers ook te weten. Uit eerdere tests is naar voren gekomen dat televisies iets raars doen in onze hersens. Omdat er veel licht en prikkels via het scherm tot ons komen, schakelt het brein weliswaar naar een zeer ‘wakkere’ modus. Tegelijk zijn de beelden echter zo panklaar, dat onze hersens niet heel diep hoeven na te denken. Daardoor vertonen ze zeer eenzijdige hersengolven. Juist afwisseling is belangrijk om het brein te blijven trainen.

Kijk eens een avond niet, adviseren de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Het is goed voor de hersens en misschien ook je relatie. En dan niet op je telefoon gaan kijken.