Televisie maakt crimineel


Kinderen die veel tijd voor de televisie doorbrengen, hebben een grotere kans later crimineel te worden. Dat blijkt uit data van een groot onderzoek naar televisieconsumptie uit de jaren zeventig. Bij dat onderzoek, dat tien jaar liep, werd zoveel data geproduceerd dat pas nu een onderzoeker deze link heeft ontdekt.

De universiteit van Orago (Nieuw-Zeeland) volgde kinderen van de jaargangen 1972 en 1973 vanaf hun vijfde tot hun vijftiende jaar en liet de inmiddels volwassen proefpersonen rond hun 26ste verjaardag nog eens terugkomen voor een interview. De kinderen die veel televisie hadden genoten in hun jonge jaren, konden soms niet komen omdat ze in de gevangenis zaten.

Volgens de onderzoekers, in het vakblad Pediatrics, gaat televisiekijken vaak ten koste van huiswerk en andere nuttige bezigheden voor een kind. Dat krijgt daardoor op latere leeftijd minder kansen en ziet de criminaliteit als een verstandige optie. De onderzoekers sluiten ook niet uit dat kinderen ongewenst gedrag van televisie overnemen. In de jaren zeventig zou dat Huggy Bear uit Starsky & Hutch geweest moeten zijn.