Telescoop ‘ziet’ antimaterie in onweer


Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om antimaterie te zien die door een forse onweersbui wordt geproduceerd.

Wie wel eens naar Star Trek kijkt is bekend met de aandrijving van de ruimteschepen in de serie: antimaterie. Volgens sommige natuurkundigen bestaat deze tegenhanger van gewone materie in grote hoeveelheden in het universum. Anderen denken zelfs dat voor iedere deeltje aan materie ergens een deeltje antimaterie bestaat. Als materie en antimaterie bij elkaar komen, ontstaat een gigantische hoeveelheid energie.

Tot nu toe is antimaterie erg geheimzinnig gebleken. We weten niet precies hoe het ontstaat, waar het zich ophoudt en hoe het werkt.

Een schets hoe Fermi de antimaterie heeft opgemerkt.
Geleerden van Nasa hebben echter ontdekt dat er een belangrijke bron van antimaterie bestaat hier op aarde: onweer.

Nasa heeft de krachtige Fermi Gamma-ray Space Telescope op aardse onweersbuien gericht en kwam tot de ontdekking dat deze bij iedere ontlading een grote hoeveelheid antimaterie de ruimte in ‘spuiten’. Volgens de onderzoekers zijn er dagelijks vijfhonderd onweersbuien krachtig genoeg om antimaterie te maken, maar weten we nog heel weinig van dit mysterieuze proces.

De eerste ontdekking van antimaterie gebeurde toen Fermi – een telescoop die rondjes om de aarde draait – een onweersbui boven Egypte waarnam in 2008. Sindsdien zijn er zo’n 130 gevallen van antimaterie boven onweer waargenomen.

Klik voor volledige omvang.

Follow Faqtman on Twitter