Teleportatie op Canarische Eilanden


In een experiment dat wel wat weg heeft van science fiction, is een foton van het ene eiland naar het andere ‘gestraald’.

De wondere wereld van quantummechanica is zo ingewikkeld dat maar weinig mensen het echt snappen. Maar de mogelijkheden die deze gecompliceerde tak van de wetenschap biedt zijn tegelijkertijd zo fantastisch, dat ze de wetenschap de komende jaren sterk zullen beïnvloeden.

Zo zijn quantum-onderzoekers er in geslaagd om teleportatie over 143 kilometer tot stand te brengen. Onderzoekers uit Canada, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk hebben gebruik gemaakt van een begrip uit de quantummechanica dat verstrengeling wordt genoemd. Volgens deze theorie is het mogelijk dat twee objecten zodanig met elkaar verbonden zijn, dat wat er met de één gebeurt, ook met de ander gebeurt, ook al zijn ze niet bij elkaar in de buurt. Tot nu toe lukt dat vooral met fotonen, lichtdeeltjes, die met een laser worden bewerkt.

In dit geval werd op het eiland La Palma een verstrengeld paar fotonen gegenereerd. Een van die fotonen werd via een glasvezelkabel naar Tenerife gestuurd. Op La Palma werd vervolgens nog een foton gegeneerd, die bij de achtergebleven foton werd geplaatst, waardoor de eigenschappen van die eerste foton veranderden. Die veranderingen konden ze ook waarnemen op Tenerife, waar de andere helft van het oorspronkelijke fotonenpaar heen was gestuurd.

Ingewikkeld? Zeker, maar ook een doorbraak. De wetenschap blijkt de staat van een foton te kunnen veranderen door een zelfde soort foton 143 kilometer verderop te manipuleren. Het is nog geen astronaut die uit zijn ruimtevaartuig naar het oppervlak van een planeet wordt gestraald, maar toch.

Waar zijn deze experimenten goed voor? De onderzoekers hopen een manier te vinden om bijvoorbeeld nieuwe communicatienetwerken te maken om bijvoorbeeld satellieten aan te sturen. Zet één foton in die satelliet en eentje op aarde en je kunt de foton aan boord opdrachten geven door zijn tweeling op aarde te manipuleren.

Voor het zover is, moet het sturen van verstrengelde fotonen door de lucht worden ontwikkeld. Nu lag er een glasvezelkabel tussen de twee Canarische Eilanden. Een experiment om een verstrengelde foton van het ene eiland naar het andere te sturen door de lucht mislukte, de foton ‘ontstrengelde’ tijdens het experiment. Volgens de onderzoekers duurt het een jaar voor ze ook deze techniek onder de knie hebben.