Telefoon voor one night stand


Wat voor een mannetjesvogel de kleurrijke veren zijn, is bij jongemannen de smartphone: een onmiskenbaar seksueel signaal. Het merk van zijn telefoon zegt iets over de voortplantingsstrategieën van de eigenaar. Dat beweren twee media-psychologen van de Universiteit van Würzburg (Duitsland). In een recente studie over het effect van smartphones in het intergeslachtelijk verkeer komen ze tot de conclusie dat mobiele telefoons worden gebruikt bij de menselijke ‘balts’.

Voor hun studie ondervroegen de psychologen 123 mannen en 229 vrouwen in de leeftijd van 16-34 jaar. Het resultaat: Mannelijke deelnemers zonder vaste relatie die op zoek waren naar losse contacten, gebruikten vaak hun telefoon om een signaal te geven aan de dames. Ze hadden vaker een duurdere telefoon en toonden die op plekken waar ze vrouwen tegen komen.

De studie toonde ook aan dat mannen die op zoek waren naar een langere relatie, eerder een goedkope smartphone hadden met een lagere status.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen delen in het vakblad Letters on Evolutionary Behavioral Science, is het gebruiken van goederen om het andere geslacht te imponeren geen nieuwe tactiek van mannen. Dikke auto’s, polshorloges en bepaalde kleding heeft dezelfde functie.

Voor vrouwen is dergelijk pronken een duidelijk signaal. Ze zien een man die zijn geld besteedt aan dure statussymbolen, hij investeert zijn geld onverstandig en is dus geen partner om samen kinderen mee te krijgen. Wel eentje om kortstondig de bloemetjes mee buiten te zetten.