Teheran zakt razendsnel in de aarde


Teheran zakt razendsnel in de aarde

De Iraanse hoofdstad Teheran heeft een gigantisch probleem. De stad, met 15 miljoen inwoners, zakt razendsnel in de aarde. Het German Research Centre for Geosciences heeft met hulp van satellietdata de bodemdaling onderzocht en concludeert dat de stad op sommige plekken soms wel 25 centimeter per jaar zakt.

Ook de Nederlandse bodem daalt, maar bij ons gaat het om millimeters. Internationaal zakt ook Beijing erg hard.

De Duitsers gebruikten daarvoor een techniek genaamd Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR), die via een satelliet kleine verschillen in bodemniveau opspoort. Ze zagen dat delen van de stad, zoals het gebied rond de luchthaven, met een al alarmerende 5 centimeter per jaar zakken tussen 2003 en 2017. Maar sommige wijken dalen met een bijna ongelooflijke kwart meter.

De oorzaak weten de Duitsers ook: een totaal onverantwoord omgaan met het grondwaterpeil. Teheran is sterk gegroeid in de afgelopen decennia en om al die inwoners van water te voorzien pompen de Iraniërs het grondwater omhoog uit 32.000 putten. De uitdroging van de ondergrond laat de bebouwing daarboven dalen. Daarom moet het waterbedrijf ook steeds dieper boren.

Wie in Teheran rondloopt, kan de daling goed zien. Gebouwen vertonen scheuren, straten hebben ongelijke niveaus en er zijn zinkgaten. Hoewel het probleem al een tijd bekend is, heeft de Iraanse overheid er tot nu toe vrijwel niets aan gedaan. Het zou water uit een andere bron moeten betrekken, wil de stad niet nog verder wegzakken.

Het onderzoek staat in Remote Sensing of Environment.