Tegenpolen trekken elkaar aan?


Je politieke voorkeur beïnvloedt je liefdesleven, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Moet je in je zoektocht naar een geschikte partner vooral uitkijken naar iemand die op je lijkt, of is het juist veel spannender om een relatie aan te gaan met iemand die heel anders is? Psychologen hebben zich vaak over deze vraag gebogen, en keer op keer is gebleken dat mensen die op elkaar lijken het ook langer met elkaar uithouden. Tegenpolen daarentegen gaan sneller scheiden.

Heb je dezelfde politieke voorkeur? Dan heeft je relatie een goede kans van slagen.

Onderzoekers van de Rice Universiteit en de Universiteit van Nebraska-Lincoln gingen nog een stapje verder. Ze waren benieuwd in welk opzicht gelukkige stelletjes dan op elkaar moeten lijken, en namen verschillende kenmerken onder de loep. Is het bijvoorbeeld belangrijker dat je qua fysieke aantrekkelijkheid op elkaar lijkt of juist qua persoonlijkheid of politieke voorkeur?

Wat bleek? Fysieke kenmerken zoals knapheid, lengte en gewicht, waren niet belangrijk voor een perfecte match. Ook persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie en impulsiviteit waren van ondergeschikt belang. Een uitbundig extravert, persoon kon super gelukkig worden met een introverte tegenhanger. En een slank sportschool-type kon gelukkig getrouwd zijn met een dikke Bourgondiër. Politieke voorkeur speelde echter wel een grote rol.

Stellen die tevreden en blij met elkaar waren, hadden ook dezelfde politieke voorkeur. En dit was niet omdat ze politiek gezien naar elkaar waren toegegroeid tijdens hun relatie, want toen ze elkaar net kenden stemden ze ook al op dezelfde partij.

Is je date een WIlders aanhanger, terwijl jij Groenlinks stemt, maak dan direct een linksomkeert. Deze relatie heeft geen kans van slagen, is nu wetenschappelijk aangetoond.

Bron: Journal of Politics. Foto: Hannamonika, Dreamstime