Techniek elektrische tandenborstel drijft bus aan


Als de batterij van je elektrische tandenborstel op is, dan zet je hem op de lader. Er komen geen contactpuntjes aan te pas, geen draden of stekkertjes, gewoon plastic op plastic om je batterij weer op te laden. Dat komt door inductie, het fenomeen dat je magnetisme in stroom kunt omzetten en stroom in magnetisme.

Als dat voor je tandenborstel werkt, waarom dan niet voor andere zaken? Met die gedachte in het achterhoofd, is in Korea een 24 kilometer lange nieuwe busbaan geopend in de hoofdstad Seoel. Daarop gaan bussen rijden die net als je tandenborstel een inductiepunt tussen hun assen hebben. In de baan komen magnetische spoelen die elektriciteit gaan doorgeven.

Door de elektriciteit tijdens het rijden door te geven, hoeven de bussen geen zware accu’s aan boord te hebben. Ze zijn lichter en efficiënter, zegt het Korea Advanced Institute of Science and Technology.

Ook in Londen gaan ze experimenteren met inductie. De Britse hoofdstad krijgt als proef parkeerplaatsen met een inductiespoelen in het asfalt. Parkeer je daar je aangepaste elektrische auto, dan laadt die tijdens het stilstaan de batterijen op. In de Amerikaanse staat Californië begint Siemens binnenkort een experiment met inductie voor trucks via een bovenleiding. De vrachtwagens moeten daarvoor wel een pantograaf (stroomafnemer) op de cabine krijgen.